Yaz Kitap Okuma Listem

July 15, 2017 | Autor: Ibrahim Ozdemir | Categoria: Higher Education, Felsefe Eğitimi
Share Embed


Descrição do Produto

Yaz Kitap Okuma Listem İbrahim Özdemir

Bill Gates'in bu yaz okuyacağı kitap listesini sosyal medyada paylaşınca çok olumlu tepkiler aldım. Bazı dostlar da haklı olarak benim listemi merak etmiş. "İbrahim Özdemir ne okuyacak?" diye sormuşlar. Doğrusu okumadan edemeyen bir insanım. Allah’a şükür Ortaokuldan bu yana kitap için bütçesi olan bir insanım. “Sanki yedim” deyip, kitap aldığım çok olmuştur. Dostlar bilir. Şu sıralar üç kitabi aynı anda okumaya çalışıyorum. Listedeki kitapların bir kısmı bitmek üzere. Belki bunlara yenilerini de ekleyeceğim. Tabii, şunu da peşinen söyleyeyim. Mübarek üç aylardayız. Ramazan da ufukta göründügörünecek. Listemde olmasa da ekmek-su gibi her zaman masamın üzerinde olan kitaplarım var. Bunlara hemen hemen her gün müracaat eder ve okumaya çalışırım. Kur'an, Mesnevi, İhya ve Risale-i Nur başta gelenler. Bunlara zaman zaman İslam kültürünün diğer temel kaynakları da eşlik eder. Şimdi masamın üzerindeki okuma listesine gelelim… 1. Tercüme-i Tuhfetü'l-Elbab ve Nuhbetü'l-A'cab/ Gırnati Seyahatnamesi, Hazırlayan: Sadık Yazar. Kitap Endülüslü seyyah Ebû Hâmid Muhammed el-Gırnâtî’nin (ö. 1169). Arapça olarak kaleme alınmış. XVI. yüzyılda, Kanûnî Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzâde Bayezîd’in emri ile ismi belirsiz bir mütercim tarafından Türkçe’ye tercüme edilmiş. Eserde yazarın seyahatleri sırasında başından geçen olaylar, şahit olduğu ilginç durumlar, tuhaf ve şaşırtıcı şehirler, işitilmemiş yapılar, adalar, denizler ve denizlerde bulunan tuhaf ve şaşırtıcı hayvanlar adeta bir masal havası içinde anlatılmış. Kitabı hazırlayan Doç. Dr. Sadık Yazar'ı tebrik etmek lazım. 150 sayfalık giriş bölümü ile sadeleştirme konusunda güzel bir örnek ortaya koymuş. Kitabın Osmanlıca tercümesini, latinize edilmiş halini ve günümüz Türkçesini yan yana koymuş. Böylece Osmanlıcalarını geliştirmek isteyenler için kaynak bir eser olmuş.

1

Oldum olası, seyahat ve gezi kitaplarını severim. Vefa'da girdiğim kitapçıda Gırnâtî Seyahatnâmesi"ni görünce hemen aldım. Ankara’ya gelinceye kadar neredeyse yarıladım. Endülüslü Müslüman bir bilgenin gözünden 12. Yüzyıl dünyasını görmek çok ilginç. 2. İsmail Hakkı Pekin, Kozmik Oda: Fethullah Gülen Türk Ordusuna Neden Kumpas Kurdu? Güncel bir kitap. Ergenekon İnternet Andıcı Davaları ile hapse düşen Genelkurmay İstihbarat E. Başkanı İsmail Hakkı Pekin Paşa işle yapılan mülakatlardan oluşuyor. Yaşadığımız olaylara bir de içeriden bakayım dedim. Eleştirel olarak kitap okuyunca insana çok şeyler öğreniyor. Beni en çok etkileyen nokta bir kurmayın yer yer kendisini, meslektaşlarını ve TSK'yı da eleştirilebilmesidir. Bu tür eleştiriler eskiden mümkün değildi. "Kol kırılır yen içinde kalırdı". Yakın bir geçmişte yaşadığımız olayları bir de mağdurlarından birinin ağzından okumak ufuk açıcı. Kitap bitmek üzere… 3. Umberto Eco , Anlatı Ormanlarında Altı Gezinti. Can Yayınları. Bu kitabın bazı bölümlerini Eleştirel Düşünce dersinde öğrencilerimle okumuştum. Şimdi tamamını okuyacağım. Umberto Eco’nun Anlatı Ormanlarında Altı Gezinti yapıyor. Harvard Üniversitesi’nde sunduğu altı konferansın metinlerinden oluşuyor. Eco, bir okur kimliğiyle çıkıyor karşımıza. Edebi metinleri eleştirel olarak okumada anahtar bir kitap. Kırmızı Şapkalı Kız masalından Nerval’in Sylvie’sine, Dumas’nın Üç Silahşörler’inden Tolstoy’un Savaş ve Barış’ına, Kafka’nın Dönüşüm’üne, Agatha Christie’nin polisiyelerine, bir anlatı ormanının gizleri arasında gezdiriyor bizi. Eco gençliğinde pek de anlamadığı ve hatta eleştirdiği Nerval’in Sylvie’sini tekrar tekrar okuduğunu itiraf ediyor. 40 yıl boyunca yanından ayırmamış. Her okuyuşunda yepyeni anlamlar keşfetmiş. Eco, bizi "kitap okuyarak" yeni keşiflere davet ediyor. 4. Isidor Feinstein Stone, Sokrates'in Yargılanması, İz Yayıncılık. Bir felsefe hocası olarak yıllardır ilk dersime istisnasız Sokrates ile başlarım. "Sorgulanmamış bir hayat yaşanmaya değmez" sözünü tüm öğrencilerim bilir. Sokrates ilgili her yeni kitap beni heyecanlandırır ve cezbeder. İngilizcesi kütüphanemde mevcutken, Türkçe tercümesini de aldım ve okuyacağım. Stone’un bu çalışması, Sokrates’in ünlü yargılanmasına ilişkin yapılmış tüm çalışmaların adeta bir özü niteliğinde. Emekli bir gazeteci olan Stone, bu kitapla hayatının da en önemli eserini ortaya koyduğunu düşünüyor. Okuyup, göreceğiz.

2

5. Mustafa Gündüz, Osmanlı Eğitim Mirası Klasik ve Modern Dönem Üzerine Makaleler, Doğu-Batı Yayınları. OECD'nin Dünyada Eğitimin Durumuyla ilgili son raporuna göre 76 ülke arasındaki yerimiz 41. sıra. Bu ülkelerin gelişmiş ülkeler olduğunu düşününce durumun vehameti daha iyi anlaşılıyor. Osmanlıdan günümüze eğitim hala en önemli sorun olarak gündemde. Seçim konuşmalarında da bunu görmek mümkün. Osmanlıdan günümüze eğitimi anlamak; gelecekle ilgili stratejileri oluştururken çok çok önemli. “Geleceğin tohumları geçmişte saklıdır" tezi doğruysa, eğitimle ilgili geçmişteki tecrübelerimizi, anlamadan geleceği şekillendirmemiz mümkün değil. Eğitimci Mustafa Gündüz güzel bir iş yapmış. Konuyla ilgili yerli ve yabancı en önemli metinleri bir araya getirmiş. Ufuk açıcı bir mukaddime yazmış. Böyle olunca kitabın adı da güzel olmuş: "Osmanlı Eğitim Mirası". Bu yaz tüm eğitimcilerin, daha doğrusu öğretmenler kadar tüm akademisyenlerin okuması gereken bir kaynak kitap. Eco gibi ünlü bir edebiyatçı Nerval’in Sylvie’sini tekrar tekrar okurken, bizim bu metinlerden öğrenecek çok şeyimiz var diye düşünüyorum. 6. Sarra Tlili Animals in the Qur'an, Cambridge Studies in Islamic Civilization. Yeni bir kitap. Yazar geçen hafta İstanbul'daydı. Bana bizzat hediye edince, okuma listesine almak şart oldu. Hele hele hayvanlara saygı ve sevginin olmadığı bir dönemde. Hayvanlar sokaklarda aç ve sefil. Katırların intihar ediyor!!! Kitap kendi türünde modern zamanlarda yazılmış bir ilk. Yoksa İslam kültür geleneğinde hayvanlarla ilgili yazılmış çok kitap var.

7. Ian G. Barbour, Bilim ve Din, İNSAN YAYINLARI. Ian Barbour Bilim-Din ilişkisini anlamak ve anlamlandırmak için 50 yılını vermiş bir bilim insanı. Yakın zamanda aramızdan ayrıldı. Kitapları birçok dile tercüme edildi. Modern kozmoloji, kuantum fiziği ve evrim biyolojisiyle teoloji arasında ciddi bir ilişki bulunduğunu savundu. Barbour’un bütün eserlerinin hedefi “bilim çağında dinin statüsünü belirlemek” ve kapsamlı bir dünya görüşünü ortaya koymaktır. Barbour, bu eserinde bilim-din ilişkisini çatışma, bağımsızlık, diyalog ve entegrasyon şeklinde dört kategori altında inceleyerek yeni bir model geliştirdi. Bu tasnifi, tüm akademisyenlerin ilgisini hak ediyor.

3

8. Yunus Çengel, Zamanın Hükmü, ŞAHDAMAR YAYINLARI. Ünlü bilim insanı değerli dostum Yunus Çengel’in kitabı da listemde. Üstad Said Nursi’nin bakış açısından hareketle “kişisel hak ve hürriyetler, demokrasi, cumhuriyet, laiklik, terör, kitle imha silahları, küreselleşme, evrensel barış ve huzur” gibi kavramları tartışıyor. Bize yeni ufuklar açıyor. İslam Alemi’min geleceğini yakından ilgilendiren konularda alışılmışın dışında ezber bozucu ve çarpıcı değerlendirmeler yapıyor. Ünlü Çinli filozof Konfüçyüs “Tanrım! Bana kitap dolu bir evle, çiçek dolu bir bahçe ver...” diye dua edermiş. Okunacak kitap çok. Her kesime, her yaşa hitap eden kitaplar bizleri bekliyor. Yaza “merhaba” derken şimdiden kitaplarınızı seçseniz iyi olur derim. İyi kitapları seçmeye dikkat. Kitap seçerken Mark Twain’ın “İyi kitaplar okumayan kimsenin, okumuş olmasıyla cahil kalması arasında hiçbir fark yoktur” dediğini unutmayalım.

4

Lihat lebih banyak...

Comentários

Copyright © 2017 DADOSPDF Inc.