Eğitimde Augmented Reality

Share Embed


Descrição do Produto

Augmented Reality ile Somutlaştırılmış Bilgiler - Ders Uygulamaları
"Öğretmenim DNA nasıl bir şey gösterebilir misiniz?" ya da bir beşgeni soruyor olsa öğrenciniz? Muhtemelen ya fotoğrafını göstereceksiniz ya da elinizdeki materyallerle öğrencinizin sorduğu şekli oluşturmaya çalışacaksınız. Fakat yapacağınız her ne olursa olsun, öğrencinizin o materyal ile 3 boyutlu bir şekil ile etkileşime gireceği kadar etkili olmayacak. İşte bu kısımda Augmented Reality teknolojisi ile, derste kullandığınız teorik bilgileri, çift boyutlu materyaller ya da fotoğraflarla desteklemenin ötesine geçerek somutlaştırabilirsiniz.
Peki eğitime katkısı neler Augmented Reality'nin?
Soyut bilgilerin somutlaştırılması
Hayal gücünü geliştirmesi
Yaratıcılığı teşvik etmesi
Motivasyonu artırması şeklinde başlıca sıralanabilir.
Augmented Reality daha çok dersi destekleyici nitelikte kullanılmalı, öğretmenin yerini almaması gerekir. Bu yüzden anlatımlarınızda mutlaka bir bilginin üstüne, o bilgiyi destekleyici bir içerik hazırlayarak Augmented Reality'i kullanmanız en etkili yollardan birisi olacaktır. Gözlemlere dayanaraktan söyleyebilirim, sadece Augmented Reality kullanılan bir sınıfta, öğrenci bunu oyuna dayalı bir araç olarak görerek, öğretmenin vermek istediğini almayacaktır.
Şimdi uygulama zamanı! Bazı branşların Augmented Reality uygulama örnekleri ağırlıklı olsa da mutlaka her branş kendi Augmented Reality uygulamasını hazır bir şekilde edinebilir ki merak etmeyin! Kendi Augmented Reality örneğinizi oluşturmayı da Aurasma uygulaması ile göstereceğim.
3 tip birbirinden farklı uygulama, Quiver, Augment ve Aurasma. Quiver ve Augment ile hazır içeriklerden yararlanarak, öğrencilerinize farklı alanlara yönelik örnekler sunabilirsiniz. Fakat Aurasma, ucu açık, ister hazırladığınız bir fotoğrafı, isterseniz kayıt ettiğiniz bir videoyu, kullanmak istediğiniz içeriğe gömebilirsiniz. Aurasma ile başlayalım mı öyleyse!

Aurasma
Aurasma ile kendi çektiğiniz fotoğrafı ya da videoyu öğrencinizin tarattığı bir nesne sonunda çıkmasını sağlayabilirsiniz. Şöyle bir örnek verelim; elinizde koordinatları gösteren bir dosya kağıdı, siz koordinatların düzlemlerini ve hangi bölgede olduklarını öğrencilerinize kendi hazırladığınız fotoğraf ya da video ile göstermek istiyorsunuz. İşte ilk olarak yapmanız gereken, öğrenci, kağıdı Aurasma uygulaması ile taratırken karşısına ne kadar içerik çıkacaksa onları hazırlamanız. Daha sonra elinizde bulunan koordinat düzleminin belirli bölgelerini taratarak, o bölgenin taranması sonucunda hangi içeriğin öğrencilerinin karşısına çıkacağını belirlemeniz. Öğrenciniz 1. bölgeyi tarattığında karşısına o bölge ile alakalı bir video ya da X ve Y ekseninin pozitif olduğunu gösteren bir fotoğraf çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Aurasmayı kullanabilmek için ilk olarak uygulamayı indirip, giriş yapmalısınız. Giriş yaptıktan sonra profilinizde "My Auras" sekmesinde yeni bir Aura (Atmosfer) oluşturup daha sonra taratılan nesne karşısında çıkmasını istediğiniz içeriğinizi isterseniz o anda kaydederek, isterseniz galerinizden seçerek belirleyebilirsiniz. İçeriği belirledikten sonra taratılan nesneyi belirlemeniz gerekiyor. Taratılması gereken nesneyi de belirledikten sonra Aurasma'da oluşturduğunuz içeriği derslerinizde kullanabilirsiniz.
Aurasma'yı telefonunuza App Store'dan ya da Google Play'den indirebilirsiniz.
Augment
Göze en güzel şekilde hitap eden, öğrencilerinizin ilgisiniz fazlasıyla da çekebilecek olan uygulamalardan Augment. Augment'i telefonunuza ya da tabletinize indirdikten sonra uygulama içerisinde barındırılan hazır nesneleri gerçek dünyanın içine katabilirsiniz. Şöyle ki; kategorilere ayrılmış nesnelerden, dersinize uygun olanı seçerek, kategori içerisinde kullanabileceğiniz nesneleri öğrencilerinize anlık bir şekilde 3 boyutlu olarak gösterebilirsiniz. Fotoğrafını aldığım, iskelet, beşgen ve DNA zincirinde olduğu gibi. Bu nesneler uygulama içerisinde hazır olan, sizin herhangi bir çaba sarf etmeden kullanabileceğiniz nesneler. Siz de istediğiniz kategoriyi belirleyerek, kategori içerisinde bulunan 3 boyutlu nesneleri kolay bir şekilde derslerinizde, dersinizi destekleyici nitelikte kullanabilirsiniz.
Quiver
Quiver, belki de en kaliteli Augmented Reality uygulamalarından diyebilirdim, ileri düzey içerikleri ücretli olmasaydı. Fakat yine de öğrencinin bilgiyi somutlaştırabilmesi ve bütünleştirerek kullanabilmesi açısından en iyi uygulamalardan bir tanesi.
http://quivervision.com/ adresinden indirebileceğiniz çeşitli görselleri içeren dosyalar ve Quiver uygulaması ile derslerinizde bu içeriklere dair Augmented Reality teknolojisini kullanabilirsiniz. Resim derslerinin vazgeçilmez uygulaması olabilir! Ama diğer derslere yönelik içerikler de mevcut olduğu gibi, bu içeriklerin sağladığı birçok özellik var. Bu özelliklerden en dikkat çekeni, öğrencilerin etkileşim kurduğu nesneler ile çeşitli oyunlar oynayabilmesi ve bilgi testlerinin yapılabilmesi. Mesela hücreye dair bir test yapabilirsiniz, hücre içerisinde bulunan organelleri öğretici nitelikte bir test, uygulamaya dair çektiğim fotoğrafların arasında.
Ayrıca Augmented Reality'e dair satılan kitaplar ile Augmented Reality teknolojisini kullanabilirsiniz. Benim ETP sunumunda kullandığım gezegenlere ait bir Augmented Reality kitabının fotoğraflarını da aşağıda görebilirsiniz. Bu tür kitaplar etkileşimli olup, sizin istediğiniz konuya yönelik destekleyici kitaplardır.
3 tane birbirinden kaliteli ve çeşitli fonksiyonlara sahip Augmented Reality uygulamaları ile derslerinizde öğrencisinin ilgisini çekebileceğiniz gibi, somutlaştırılan örnekler ile kalıcı öğrenme sağlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan bir tanesi, Augmented Reality'nin derste sizin yerinizi almaması. Çünkü Augmented Reality, derslerinizde destekleyici nitelikte kullanılmalı.

Lihat lebih banyak...

Comentários

Copyright © 2017 DADOSPDF Inc.