Fotoperiodisme, revistes il·lustrades i educació a Mallorca (1917-1936)

June 3, 2017 | Autor: Xavier Motilla | Categoria: Photography, History of Education
Share Embed


Descrição do Produto

Fotoperiodisme, revistes il·lustrades i educació a Mallorca (1917-1936)1 Photojournalism, illustrated magazines and education in Mallorca (1917-1936) Xavier Motilla Salas [email protected] Universitat de les Illes Balears (Illes Balears, Espanya)

Llorenç Gelabert Gual [email protected] Universitat de les Illes Balears (Illes Balears, Espanya)

RESUM Paral·lelament al desenvolupament de la premsa gràfica internacional, la fotografia s’introduí a la premsa d’índole diversa a Mallorca adoptant sovint el subtítol de «revista il· lustrada». En la present comunicació pretenem aproximar-nos a les revistes il·lustrades de Mallorca de les dècades vint i trenta del segle passat i, específicament, a l’interès que algunes d’aquestes revistes de caràcter genèric, com Baleares, Majórica i Brisas, o més específiques, com Arte e Industrias, tenien pels reportatges fotoperiodístics sobre l’escola i l’educació en general a Mallorca, així com pels anuncis gràfics de centres educatius que s’hi publicaren.

1  Comunicació elaborada en el marc de l’anàlisi de la premsa periòdica il·lustrada editada a Mallorca duta a terme com a línia d’investigació del projecte de recerca «Inventario y estudio de las colecciones de fuentes fotográficas para la historia de la educación en Mallorca (1939-1990)», finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació en el Pla nacional de R+D+I, referència EDU2011-23831. Els autors d’aquest text són membres del Grup d’Estudis d’Història de l’Educació de la Universitat de les Illes Balears, que ha rebut el patrocini de la comunitat autònoma de les Illes Balears i concretament de la Direcció General de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació de la Conselleria d’Innovació, Interior i Justícia i el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

253

Xavier Motilla Salas · Llorenç Gelabert Gual

Així doncs, es farà un primera aproximació als fons fotogràfics que contenen les diverses revistes il·lustrades illenques del període esmentat d’interès històric, patrimonial i educatiu en general i, concretament, a la imatge de l’escola i de l’educació fora de l’escola de l’època que transmeteren les esmentades publicacions. Paraules clau: fotografia, revistes il·lustrades, història de l’educació, Mallorca.

ABSTRACT Parallel to the development of international graphic press, photography was introduced in the varied Majorcan press often adopting the «illustrated magazine» subtitle. This paper analyses the 1920s and 1930s illustrated magazines in Mallorca, especially the interest demonstrated by some generic magazines such as Baleares, Majórica and Brisas or more specific ones, such as Arte e Industrias, concerning photojournalistic reports about school and education in general in Mallorca, as well as examples of schools’ graphic advertisements which were featured. Thus, we will study the photographic archives contained by some Majorcan illustrated magazines of historical and educational interest of this period, especially with regard to the conveyed image of the school and education outside the classroom. Key words: photography, illustrated magazines, history of education, Mallorca.

1. Introducció La fotografia com a font per a la investigació en història de l’educació té a hores d’ara importants i valuoses aportacions que s’han anat intensificant en els darrers anys entre la nostra comunitat científica.2 Una línia d’investigació, pel que fa a la localització i anàlisi de fotografies d’interès històric, patrimonial i educatiu, que té algunes aportacions recents, és la que ha prestat atenció a l’ús que es feia de la fotografia com a instrument per reforçar els discursos textuals en la premsa gràfica i les revistes il·lustrades en reportatges gràfics d’interès educatiu adreçats a un públic no especialitzat.3 Com ja s’ha dit en una altra comunicació d’aquestes mateixes jornades intitulada «La fotografia escolar i educativa en l’inici de la premsa il·lustrada a Mallorca entre els segles xix i xx», les revistes d’informació gràfica o il·lustrades són 2  Vegeu, per exemple, el monogràfic que la revista de la Societat d’Història de l’Educació, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, li dedicà: Educació i Història. Revista d’Història de l’Educació [Barcelona], núm. 15 (gener-juny de 2010). 3  Comas Rubí, Francesca; Sureda Garcia, Bernat. «Photography and advertising of the Maria Montessori method in Spain (1911-1931)», Paedagogica Historica [Gent], 48/4 (2012), pàg. 571-578; Sureda Garcia, Bernat; Comas Rubí, Francesca. «Proposals for women’s education in the magazine Feminal», History of Education & Children Literature [Macerata], viii/2 (2013), pàg. 273-292 i Gelabert Gual, Llorenç; Motilla Salas, Xavier. «Imatge, formació religiosa i educació a la revista il·lustrada Lluc (1921-1973)», Educació i Història. Revista d’Història de l’Educació [Barcelona], núm. 24 (juliol-desembre de 2014), pàg. 103-134.

254

Imatges de l’escola, imatge de l’educació

Fotoperiodisme, revistes il·lustrades i educació a Mallorca (1917-1936)

una font de documentació encara poc explorada per la història de l’educació a casa nostra i s’hi poden localitzar una gran quantitat d’imatges escolars i educatives en un sentit ampli. En la present comunicació ens centrarem en la premsa il·lustrada de Mallorca, editada després de la i Guerra Mundial i fins a la Guerra Civil Espanyola, prioritzant l’anàlisi de les revistes properes a la concepció de magazins d’actualitat, en les fotografies escolars i educatives en general i en la seva tipologia, les quals s’hi publicaren en el període indicat –atès el seu valor i interès històric, patrimonial i educatiu intrínsec–, així com també en l’ús que els editors de les publicacions analitzades en feren per acompanyar els texts.

2. Les revistes il·lustrades a Mallorca després de la i Guerra Mundial i fins a la Guerra Civil Espanyola Les revistes il·lustrades experimentaren una gran transformació a la darreria del vuit-cents, gràcies a la incorporació del gravat a color i del reportatge fotogràfic. Durant un temps, fotografia i dibuix coincidiren en les revistes il·lustrades en un intent d’oferir als lectors la representació visual dels esdeveniments i successos d’actualitat. Amb els anys, la fotografia prengué el relleu del dibuix per cobrir els successos d’actualitat, i el dibuix es dedicà al que era artístic i il·lustratiu. A l’Estat espanyol, les fotografies en la premsa diària foren publicades de manera excepcional, així com també en les revistes il·lustrades, en què a la primeria del nou-cents encara predominava, en línies generals, el gravat. El paper de les revistes en la informació es concebé com a subordinat al dels diaris i complementari. Així doncs, s’oferí al lector a través de les revistes l’actualitat des d’una perspectiva gràfica, cosa que els diaris no podien fer entre altres raons per les condicions tècniques d’aleshores i pel ritme de periodicitat que exigia la premsa diària, així com el preu. No obstant això, els grans diaris intentaren vèncer llurs limitacions en aquest sentit, si bé no passaren de publicar números il·lustrats extraordinaris amb motiu d’algun esdeveniment especial o com a suplements setmanals. Sigui com vulgui, el fotoperiodisme no assumí les seves característiques definitives a l’Estat espanyol fins als anys trenta del nou-cents en què les condicions socials i tècniques de la premsa ho feren possible.4 En aquest context, pel que fa a Mallorca, la premsa periòdica il·lustrada s’hi introduí en les dues darreres dècades del vuit-cents, amb publicacions periòdiques de caire jocoseriós com ara Bemoles y Sostenidos (Palma, 1886) i Palma Ilustrada (Palma, 1892) o de caràcter costumista com ara L’Ignorància (Palma, 1879-1885 i 1892) i La Roqueta (Palma, 1887, 1889-1892, 1898-1901 i 1902). Tanmateix, l’ús de la fotografia amb finalitats d’oferir cròniques d’actualitat en les revistes il·lustrades a Mallorca no s’assumí de manera clara fins a l’inici del nou-cents amb la darrera etapa de la revista suara esmentada La Roqueta, sota el subtítol Ilustració Mallorquina (Palma, 1902) –en canviar d’orientació i esdevenir una publicació amb una voluntat palesa d’oferir als seus lectors cròniques d’actualitat gràfiques– i amb la posterior edi4  Saiz, M. Dolores. «Propaganda e imagen: los orígenes del fotoperiodismo», Historia y Comunicación Social [Madrid], núm. 4 (1999), pàg. 175-182.

L’escola recordada

255

Xavier Motilla Salas · Llorenç Gelabert Gual

ció de magazins d’actualitat com ara Palma Joven. Revista de Espectáculos, Arte y Literatura (Palma, 1911-1912) i Vida Isleña. Revista Quincenal Ilustrada (1912-1913).5 Després de la i Guerra Mundial, que suposà un parèntesi, la fotografia es tornà a introduir a la premsa periòdica a Mallorca, paral·lelament al desenvolupament de la premsa gràfica internacional. Foren les revistes d’informació general i d’actualitat, amb el format de magazín, les que prengueren el relleu en l’ús de la fotografia en la premsa escrita de les publicacions periòdiques il·lustrades a la Mallorca d’abans de la i Guerra Mundial, com ara La Roqueta. Ilustració Mallorquina, Palma Joven i Vida Isleña. En la dècada dels anys vint del nou-cents, trobem exemples a Mallorca de revistes o magazins d’actualitat il·lustrats com ara Baleares (Palma, 1917-1925) –que seguí el model de publicacions coetànies com ara la Ilustració Catalana (Barcelona, 1880-1894 i 1903-1917) o D’Ací i d’Allà (Barcelona, 1918-1936)– i Majórica (Sóller, 1924-1925), que seguí una línia semblant a Baleares. I a la dècada dels anys trenta del nou-cents trobem Brisas (Palma i Barcelona, 1934-1936), que aportà un aire diferent a les revistes il·lustrades illenques, atès que s’obrí a la fotografia d’avantguarda o, si més no, s’hi apropà.6 Foren publicacions que sovint feren un ús intensiu de la fotografia en el seus reportatges gràfics, en certa manera a imitació del grans setmanaris de l’Estat, com ara Blanco y Negro o La Hormiga de Oro i La Esfera.7 Tanmateix, no fou aquest tipus de publicacions periòdiques l’únic que tornà a introduir l’ús de la fotografia, car també fou usada en la premsa especialitzada de caràcter cultural, religiós o esportiu, en revistes com ara Lluch (Palma, 1921-),8 Arte e Industrias (Palma, 1925-1926), Arte y Valor, Sport Balear, Ecos Deportivos, etc. Tot i l’heterogeneïtat de les revistes il·lustrades mallorquines aparegudes després del parèntesi que suposà la i Guerra Mundial, en què hi havia magazins d’actualitat i revistes de caràcter cultural, religiós o esportiu, majoritàriament, hi hagué una certa uniformitat en el registre gràfic. Al marge del gènere periodístic, el discurs gràfic d’aquestes revistes, tal com ha assenyalat Maria Josep Mulet,9 fou idèntic. No es donà una concepció diferenciada en funció de si era premsa informativa d’actualitat o esportiva, ans al contrari, s’hauria de parlar d’una definició comuna i unitària. El que és visual hi fou tractat com a decoració i il·lustració. El discurs fotogràfic dual 5  Mulet, Maria Josep. Fotografia a Mallorca (1839-1936). Barcelona: Lunwerg Editores [Consell de Mallorca, Departament de Cultura, «Sa Nostra» Caixa de Balears], 2001, pàg. 126-130. Vegeu, també: Cañabate, José Antonio; Mulet, Maria Josep. La fotografia a les Balears (1839-1970). Palma: Documenta Balear [Quaderns d’Història Contemporània de les Balears, 28], 2001 i Mulet, Maria Josep; Matas, Vicenç. Fotografia a Balears. Palma: «Sa Nostra», Caixa de Balears, 1989. 6  Vegeu: Mulet, Maria Josep. «La fotografia a la premsa il·lustrada mallorquina de la dècada de 1920», Marimón Riutort, Antoni; Serra Busquets, Sebastià (coord.). Els anys 20 a les Illes Balears. Palma: Institut d’Estudis Baleàrics [xvii Jornades d’Estudis Històrics Locals], 1999, pàg. 243-250 i Mulet, Maria Josep. Fotografia a Mallorca... Op. cit., pàg. 126-130 i 181-187. 7  Sobre la primera vegeu: Iglesias, Francisco. Historia de una empresa periodística. Prensa Española, 1891-1978. Madrid: Prensa Española, 1980. Pel que fa a la darrera, vegeu: Sánchez Vigil, Juan Miguel. La Esfera. Ilustración Mundial. Madrid: Libris, 2003. 8  Per a una aproximació al fons fotogràfic d’interès històric, patrimonial i educatiu de l’esmentada publicació periòdica il·lustrada vegeu: Gelabert Gual, Llorenç; Motilla Salas, Xavier. «Imatge, formació religiosa i educació a la revista il·lustrada Lluc (1921-1973)», Educació i Història. Revista d’Història de l’Educació [Barcelona], núm. 24 (juliol-desembre de 2014), pàg. 103-134. 9  Mulet, Maria Josep. Fotografia a Mallorca... Op. cit., pàg. 181-182.

256

Imatges de l’escola, imatge de l’educació

Fotoperiodisme, revistes il·lustrades i educació a Mallorca (1917-1936)

que es desprèn del conjunt de revistes il·lustrades de Mallorca, publicades d’ençà de la i Guerra Mundial, no difereix del que ja s’havia consolidat en l’etapa precedent amb l’exemple de Vida Isleña (Palma, 1912-1913). D’una banda, es tracta d’una fotografia a la qual s’atorga un valor documental i, de l’altra, una fotografia a la qual s’atorga un valor artístic. Així doncs, d’una banda, l’ús de la fotografia amb finalitats documentals en les revistes il·lustrades es canalitzà a través de la retratística i del reportatge gràfic d’esdeveniments d’actualitat i, de l’altra, l’ús de la fotografia amb finalitats artístiques es canalitzà a través del gènere paisatgístic.

3. Les fotografies d’interès escolar i educatiu a les revistes il·lustrades d’actualitat a Mallorca (1917-1936) D’entre les revistes il·lustrades analitzades per a la present comunicació editades a Mallorca amb posterioritat a la finalització de la i Guerra Mundial i fins a iniciar-se la Guerra Civil Espanyola, ens ocuparem tot seguit de les que editorialment foren concebudes o influenciades pel model de magazín d’actualitat –o que incorporaren seccions d’actualitat gràfica– amb presència de fotografies d’interès històric, patrimonial i educatiu.10 La revista Baleares, amb 216 números publicats entre el 14 d’abril de 1917 i el 31 de gener de 1925, tingué periodicitats diferents al llarg dels anys –i consegüentment canvià el subtítol per Revista Semanal Ilustrada, Revista Decenal Ilustrada o Revista Quincenal Ilustrada. Fou dirigida per Enric Vives Verger i entre els seus col·laboradors hi havia Benet Pons Fàbregues, Josep Maria Tous i Maroto, Josep L. Moll, Antoni Mulet Gomila, Gabriel Alomar, Pere Ferrer Gibert, A. Carrió Salas i Ernest M. Dethorey, entre altres. Pel que fa als fotògrafs, professionals o aficionats, amb presència en les pàgines de la revista, hom pot esmentar Miquel Àngel Duran, Domingo Duran, Ernest Guàrdia Llauradó, Àngel Gil Ruiz, Rafel Ferrer Pujol i Josep Gómez, entre altres, com a professionals, i Jaume Escalas Adrover, Jaume Escales Real, M. Cloquell, Antoni Mulet Gomila, A. Estarellas, R. Pomar, Jaume Sancho, Ferran Moragues Manzano, entre altres, com a aficionats. La revista fou concebuda com una publicació il·lustrada i d’informació gràfica d’actualitat. La fotografia va estar present en la majoria de seccions de la publicació, com ara «Actualidad» i «Actualidad gráfica», «Página infantil», «Nuestras elegantes», «Bellezas mallorquinas», «Excursionismo», «Enseñanza» i «Pedagogía», «Monumentos», «Mallorca pintoresca», «Fotografía Artística», etc. El conjunt general de fotografies publicades a Baleares es pot classificar en tres grans tipologies: a) el retrat, sovint de fotògrafs professionals, i present en seccions que ja hem anomenat, com «Página infantil», «Nuestras elegantes», «Bellezas mallorquinas», etc.; b) el paisatge, majoritàriament de fotògrafs d’aficionats, i present en seccions com ara «Mallorca

10  En una altra comunicació d’aquestes jornades, ja ens hem ocupat de les revistes il·lustrades d’ençà de la seva introducció a l’illa major de l’arxipèlag i fins a la i Guerra Mundial. En aquest sentit, vegeu en aquest mateix volum: Motilla Salas, Xavier; Gelabert Gual, Llorenç. «La fotografia escolar i educativa en l’inici de la premsa il·lustrada a Mallorca entre els segles xix i xx».

L’escola recordada

257

Xavier Motilla Salas · Llorenç Gelabert Gual

pintoresca», «Fotografía artística», etc., i, finalment, c) el reportatge, tant de professionals com d’aficionats, present en diverses seccions, però sobretot a «Actualidad» i «Actualidad gráfica». A partir del buidatge que s’ha fet hom pot constatar que Baleares és, numèricament, la revista il·lustrada del període analitzat amb una presència més gran de fotografies d’interès històric, patrimonial i educatiu. Aquest interès es mantingué constant al llarg dels 216 números publicats entre 1917 i 1925, fins al punt que arribà a tenir seccions específiques com «Enseñanza» o «Pedagogia» per informar de l’actualitat educativa a l’illa. A través de les seves pàgines s’arribaren a publicar 77 notícies o notes, il·lustrades amb fotografies, de caràcter educatiu, d’àmbit escolar i de fora de l’escola –molt més accentuades en volum en els primers anys de la publicació–, en què es mostrava predilecció per temàtiques relacionades amb la introducció d’innovacions educatives a l’illa i de pràctiques properes a la renovació pedagògica escolar o de fora de l’escola –el mètode Montessori, cursets pedagògics, l’escoltisme, les colònies escolars– i l’activitat de centres educatius d’ordes religiosos lligats a una concepció benèfica d’assistència i educació de la infància de les classes populars, entre altres.11 D’altra banda, en una línia editorial semblant a Baleares es publicà Majórica. Vida. Arte, revista de periodicitat mensual, que al llarg dels seus 23 números editats entre el gener de 1924 i el novembre-desembre de 1925, publicà escrits d’Eugeni Miñarro, Elvir Sans Rosselló, Andre Barceló i Jaume Ferrer Oliver, entre altres.12 Hi col·laboraren fotògrafs, tant professionals com aficionats, com ara Ernest Guàrdia Llauradó, Gaspar Rul·lan Garcias, Josep Vila Coll, Josep Truyol Otero, J. López i Guillem Bestard Cànaves, entre altres. Seguint el model de Baleares, tingué diverses seccions amb presència fixa de fotografies per informar de l’actualitat, com ara «Informaciones gráficas», «Actualidad deportiva», etc., combinades amb d’altres que se centraren en el registre fotogràfic paisatgístic –«Rincones artísticos», «Fotografía artística», «De la nostra terra», «Postales de arte», etc. Articles i escrits d’actualitat, succeïts, esdeveniments socials, esports, art i cultura foren profusament il·lustrats amb fotografies. També hi aparegueren alguns reportatges d’actualitat d’interès educatiu, escolar i no escolar acompanyats de fotografies i reproduccions de fotografies amb una breu nota explicativa –fins a 14 reportatges, notícies gràfiques d’actualitat i notes breus gràfiques d’interès en aquest sentit, repartides al llarg dels 23 números publicats, quantitat gens menyspreable proporcionalment parlant. En són exemples la informació publicada sobre el pedagog Joan Capó� i la informació sobre les iniciatives higièniques i educatives a favor de la infància que es van anunciar, com la Gota de Llet13 i les Casas Cuna,14 ambdues de Palma, així com la colònia escolar

11  Pretenem oferir una anàlisi específica del fons fotogràfic d’interès històric i patrimonial educatiu de la revista il·lustrada Baleares en un treball posterior. La col·lecció completa de la revista il·lustrada Baleares ha estat consultada a la Biblioteca de la Fundació Bartolomé March. 12  La col·lecció completa de la revista il·lustrada Majórica. Vida. Arte ha estat consultada a la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca. 13  Ibídem, núm. 18 (maig de 1925), pàg. s/n. 14  Ibídem, núm. 5 (maig de 1924), pàg. s/n.

258

Imatges de l’escola, imatge de l’educació

Fotoperiodisme, revistes il·lustrades i educació a Mallorca (1917-1936)

provincial.15 També ho són els dos reportatges destinats a informar de la Festa de l’Arbre celebrada a Palma i Sóller.16 Així mateix, són constants les referències a centres educatius, sota l’excusa d’una visita feta o per promocionar la seva tasca, com ara el Patronat Obrer de Palma,17 els col·legis Cervantes de Palma,18 Vall de Sóller19 i la Puresa de Manacor,20 i en un altre registre, també, l’acadèmia Nadal-JiménezTamarit.21 Així mateix, la publicació també es féu ressò de la construcció d’escoles a Santa Margalida i a Valldemossa.22 Aquells anys també es publicà Arte e Industrias. Revista Gráfica Mensual, que aparegué entre l’1 de gener de 1925 i el 31 de gener de 1926, que, a diferència de Baleares i Majórica, que s’especialitzaren en temàtiques d’actualitat generals, esdevingué una publicació més centrada en aspectes culturals i artístics, d’una banda, i en aspectes de la indústria illenca –comercials, tècniques publicitàries, ramaderia, etc.–, de l’altra. Dirigida per Eugeni Miñarro, publicà fotografies de Macià Mut, Ernest Guàrdia Llauradó, Josep Truyol Otero, Guillem Bestard Cànaves, Josep Vila Coll i Amadeo, entre altres, i en les imatges predominava clarament la concepció artística i paisatgística. No obstant això, en els pocs números que se’n publicaren, hi hem pogut localitzar un reportatge d’interès històric, patrimonial i educatiu amb diverses fotografies sobre una residència d’estudiants oberta a Palma per als alumnes de fora de la ciutat dirigida pel mestre Jaume Ripoll.23 Finalment, Brisas. Revista Mensual Ilustrada, en els seus 27 números publicats, entre l’abril de 1934 i el juliol de 1936, comptà amb un equip d’edició i de direcció compost per Antoni Vich, editor; Llorenç Villalonga, director literari; Joan Estiarte, director artístic, i G. Roman, encarregat de la composició. Fou publicada amb la voluntat inicial de crear una revista d’art amb incorporació del registre gràfic i acabà donant pas a una revista eclèctica i adreçada a un públic general, tal com especificaren en diferents editorials.24 Tanmateix, fou més un magazín que no pas una revista d’art i estava adreçat a un públic lector proper a la burgesia i l’aristocràcia illenca, en què es publicaren col·laboracions literàries de Llorenç i Miquel Villalonga –sovint sota pseudònim–, narracions de García Lorca, Salvador Espriu, Gómez de la Serna, Miquel Àngel Colomar, entre altres, així com articles de temàtiques diverses –música, cinema, moda, esports, educació artística, etc.– de Francesc Casas,

15  Ibídem,

núm. 21 (setembre de 1925), pàg. s/n. núm. 2 (febrer de 1924), pàg. s/n i núm. 3 (març de 1924), pàg. s/n. 17  Ibídem, núm. 7 (juny de 1924), pàg. s/n i núm. 11 (octubre de 1924), pàg. s/n. 18  Ibídem, núm. 4 (abril de 1924), pàg. s/n. 19  Ibídem, núm. 9 (agost de 1924), pàg. s/n. 20  Ibídem, núm. 17 (abril de 1925), pàg. s/n. 21  Ibídem, núm. 19 (juny de 1925), pàg. s/n. 22  Ibídem, núm. 5 (maig de 1924), pàg. s/n i núm. 23 (novembre-desembre de 1925), pàg. s/n. 23  Arte e Industrias. Revista Gráfica Mensual [Palma], Núm. Extraordinari de Nadal (20 de desembre de 1925), pàg. s/n. La resta de números publicats, fins a 9, s’han pogut consultar al fons de la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca. 24  Brisas. Revista Mensual Ilustrada [Palma], Any i, núm. 1 (abril de 1934), pàg. s/n i ibídem [Barcelona], Any ii, núm. 15 (juliol de 1935), pàg. s/n. La col·lecció completa de la revista il·lustrada Brisas ha estat consultada a la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca. 16  Ibídem,

L’escola recordada

259

Xavier Motilla Salas · Llorenç Gelabert Gual

Martí Font, Josep Palau, Joaquim Verdaguer, etc., i notícies d’actualitat de la societat illenca benestant a manera d’«ecos de sociedad» –a través de seccions com ara «Brisas en Mallorca» i «Notas de Mallorca». Entre la llarga llista de fotògrafs que hi col· laboraren hi trobem Gaspar Rul·lan Garcias, Josep Vila Coll, Josep Truyol Otero, Enric Arbós, Macià Mut, Ernest Guàrdia Llauradó, Guillem Bestard Cànaves, Domingo Duran, etc. Hi havia fotografies principalment en els reportatges que s’hi publicaren i en seccions com «Fotografía de Arte», «A través de la lente», «Información gráfica», «Brisas en Mallorca», o en la publicitat d’índole diversa i molt abundant que s’oferí al llarg dels números publicats, en què també hi trobem publicitat de centres educatius. Si bé la presència de reportatges d’interès històric, patrimonial i educatiu és, proporcionalment, més petita que en algunes de les revistes il·lustrades analitzades en aquesta comunicació, sí que hi és força interessant la publicació de diversos anuncis publicitaris de centres educatius de Mallorca, que anaven acompanyats de diverses fotografies. En aquest sentit, hi hem localitzat anuncis de diversos centres ubicats a Palma, com l’escola, el pensionat i la residència d’estudiants del Liceu Espanyol,25 el Col·legi de La Salle,26 l’École Internationale des Balears,27 el Col·legi Cervantes28 i l’Acadèmia Cormenzana.29 Hi destaca la voluntat d’anunciar la modernitat dels centres i de reflectir-la en les imatges de les seves instal·lacions. Així mateix, també s’hi publicaren alguns reportatges amb fotografies d’interès educatiu no escolar que donaren compte de l’esport entre les dones, amb un reportatge del Club Femení i d’Esports de Barcelona;30 del foment de l’excursionisme entre la joventut, a través d’un reportatge sobre els albergs suïssos,31 i d’altres temes circumscrits a l’àmbit local, com ara el reportatge elaborat sobre el Liceu Espanyol32 i la nota gràfica inserida sobre la Casa Cuna,33 ambdós centres ubicats a Palma.

4. A tall de cloenda Hom pot constatar que el conjunt de revistes il·lustrades analitzades, publicades a Mallorca entre la fi de la i Guerra Mundial i l’inici de la Guerra Civil Espanyola, que tingueren en llur concepció editorial influències del model de magazín d’actualitat, en una mesura més o menys gran, demostraren una sensibilitat gens menyspreable per la presència de fotografies escolars i educatives en un sentit ampli. En aquest sentit, publicacions com ara Baleares i Majórica, que seguiren en certa manera el model que abans de la i Guerra Mundial havia seguit a l’illa major de l’arxipèlag 25  Brisas. Revista Mensual Ilustrada [Palma], Any i, núm. 1 (abril de 1934), pàg. s/n i ibídem [Barcelona], Any núm. 24 (abril de 1936), pàg. s/n. 26  Ibídem [Barcelona], Any iii, núm. 24 (abril de 1936), pàg. s/n. 27  Ibídem. 28  Ibídem [Barcelona], Any iii, núm. 25 (maig de 1936), pàg. s/n. 29  Ibídem. 30  Ibídem [Barcelona], Any ii, núm. 12 (març-abril de 1935), pàg. s/n. 31  Ibídem [Barcelona], Any ii, núm. 19 (novembre de 1935), pàg. s/n. 32  Ibídem [Palma], Any i, núm. 6 (setembre de 1934), pàg. s/n. 33  Ibídem [Barcelona], Any ii, núm. 20 (desembre de 1935), pàg. s/n.

iii,

260

Imatges de l’escola, imatge de l’educació

Fotoperiodisme, revistes il·lustrades i educació a Mallorca (1917-1936)

balear Vida Isleña, oferiren al seu públic lector entre les cròniques, els reportatges i les notes breus d’actualitat informacions de caràcter educatiu. Com ja passà amb la seva predecessora, suara esmentada, les fotografies sovint foren reproduïdes per acompanyar breus reportatges –o notes d’actualitat que bàsicament es composaven de la fotografia i una breu descripció d’aquesta–, en un registre gràfic i una concepció que no diferí de la publicació predecessora abans esmentada. D’altra banda, Brisas, amb una concepció renovada i moderna de publicació periòdica il·lustrada respecte dels seus precedents a l’illa, no demostrà tant d’interès per inserir entre les seves pàgines reportatges d’interès educatiu local. No obstant això, a diferència de les seves predecessores, sí que dedicà un espai important a la promoció de centres educatius a través d’anuncis acompanyats de fotografies. En conjunt, hi hem pogut localitzar principalment reportatges o notes d’actualitat educativa principalment relacionats amb la introducció d’innovacions educatives a l’illa i de pràctiques properes a la renovació pedagògica escolar o fora de l’escola i amb l’activitat de centres educatius d’ordes religiosos lligats a una concepció benèfica d’assistència i d’educació de la infància de les classes populars, entre altres, fet que no ens ha d’estranyar, atès el públic lector al qual anaven adreçades, pertanyent a la burgesia i sectors benestants locals. D’aquesta manera, hi són presents reportatges amb fotografies sobre festivitats en què participen escolars (vegeu la fotografia número 1), sobre visites a centres educatius privats o residències d’estudiants amb fotografies de les instal·lacions per palesar-ne la idoneïtat (vegeu les fotografies número 2, 3, 4 i 5) i sobre centres educatius d’ordes religiosos –per donar-los a conèixer entre els lectors (vegeu la fotografia número 6) o bé amb motiu d’alguna festa escolar (vegeu la fotografia núm. 7)–, sobre obres benèfiques a favor de la infància (vegeu les fotografies número 8 i 9), així com iniciatives educatives renovadores i higièniques portades a terme a l’aire lliure (vegeu les fotografies número 10 i 11). També hi trobem reportatges de promoció de l’esport i l’educació física entre les nenes i les joves (vegeu les fotografies número 12 i 13), si bé s’ha de tenir en compte que no es tracta d’un centre de l’illa. D’altra banda, també, com ja s’ha dit, hi ha, en alguna de les publicacions analitzades, com és el cas de Brisas, una publicació adreçada a les classes benestants locals i anuncis de centres educatius concrets, amb fotografies de les instal·lacions (vegeu les fotografies número 14, 15 i 16). Sigui com vulgui, en el registre fotogràfic escolar i educatiu en general que es desprèn de les publicacions il·lustrades analitzades d’ençà de la fi de la i Guerra Mundial, com ja s’ha pogut constatar en les del període precedent analitzat en una altra comunicació en aquestes mateixes jornades, hom pot trobar alguns tipus de fotografies de temàtica educativa més comuns, com ara les fotografies de grup, d’activitats educatives extraordinàries al centre escolar o a l’aire lliure, d’instal·lacions de centres educatius, etc. A més, la selecció de les fotografies sempre estigué determinada per la voluntat d’acompanyar o il·lustrar el text, en cas que fos un reportatge breu. En altres casos, les fotografies esdevingueren per si mateixes el centre de la notícia d’actualitat, com ara en el cas de les fotografies publicades com a notes d’actualitat gràfica, acompanyades d’un text informatiu breu. En un altre registre hauríem de considerar aquelles fotografies que foren incloses amb finalitats eminentment publicitàries. L’escola recordada

261

Xavier Motilla Salas · Llorenç Gelabert Gual

Fotografia 1. Nens del col·legi de les Germanes de la Caritat de Sóller en la celebració de la Festa de l’Arbre. Autoria: J. Morell. Procedència: Majórica. Vida. Arte [Sóller], núm. 3 (març de 1924), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca

Fotografia 2. Sala d’estudis del Col·legi Cervantes de Palma. Autoria: desconeguda. Procedència: Majórica. Vida. Arte [Sóller], núm. 4 (abril de 1924), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca

Fotografia 3. Laboratori de química del Col·legi Cervantes de Palma. Autoria: desconeguda. Procedència: Majórica. Vida. Arte [Sóller], núm. 4 (abril de 1924), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca

Fotografia 4. Gabinet d’història natural del Col·legi Cervantes de Palma. Autoria: desconeguda. Procedència: Majórica. Vida. Arte [Sóller], núm. 4 (abril de 1924), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca

262

Imatges de l’escola, imatge de l’educació

Fotoperiodisme, revistes il·lustrades i educació a Mallorca (1917-1936)

Fotografia 5. Habitació de la Residència d’Estudiants de Palma, dirigida pel mestre de primer ensenyament Jaume Ripoll. Autoria: desconeguda. Procedència: Arte e Insdustrias. Revista Gráfica Mensual [Palma], núm. extraordinari de Nadal (20 de desembre de 1915), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca

Fotografia 7. Alumnes del Patronat Obrer de Palma en una demostració d’exercicis de gimnàstica amb motiu de la festa de final de curs. Autoria: Vila Coll. Procedència: Majórica. Vida. Arte [Sóller], núm. 7 (juny de 1924), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca

Fotografia 6. Grup de nenes jugant al pati del Col·legi Vall de Sóller. Autoria: il·legible. Procedència: Majórica. Vida. Arte [Sóller], núm. 9 (agost de 1924), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca

Fotografia 8. Grup d’infants que assisteixen a la Gota de Llet de Palma. Autoria: desconeguda. Procedència: Majórica. Vida. Arte [Sóller], núm. 18 (maig de 1925), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca

L’escola recordada

263

Xavier Motilla Salas · Llorenç Gelabert Gual

Fotografia 9. Infants de les Casas Cuna de Palma. Autoria: il·legible. Procedència: Tous y Maroto, José M. «Las Casas Cuna de Palma», Majórica. Vida. Arte [Sóller], núm. 7 (maig de 1924), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca

Fotografia 10. Infants de la colònia escolar provincial dirigida per Joan Capó d’excursió a la torre Picada. Autoria: desconeguda. Procedència: Paridofil. «Niños y escuela. La colonia escolar provincial», Majórica. Vida. Arte [Sóller], núm. 21 (setembre de 1925), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca

Fotografia 11. Infants de la colònia escolar provincial dirigida per Joan Capó d’excursió a Biniaraix. Autoria: desconeguda. Procedència: Paridofil. «Niños y escuela. La colonia escolar provincial», Majórica. Vida. Arte [Sóller], núm. 21 (setembre de 1925), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca

Fotografia 12. Nenes del Club Femení i d’Esports de Barcelona fent exercicis de gimnàstica. Autoria: desconeguda. Procedència: Vila Mané, E. «Una obra de mérito. El Club Femení i d’Esports», Brisas. Revista Mensual Ilustrada [Barcelona], Any ii, núm. 12 (març-abril de 1935), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca

264

Imatges de l’escola, imatge de l’educació

Fotoperiodisme, revistes il·lustrades i educació a Mallorca (1917-1936)

Fotografia 13. Joves de la secció de gimnàstica del Club Femení i d’Esports de Barcelona fent moviments. Autoria: desconeguda. Procedència: Vila Mané, E. «Una obra de mérito. El Club Femení i d’Esports», Brisas. Revista Mensual Ilustrada [Barcelona], Any ii, núm. 12 (març-abril de 1935), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca

Fotografia 14. Anunci publicitari del Liceu Espanyol de Palma. Autoria de les fotografies: desconeguda. Procedència: Brisas. Revista Mensual Ilustrada [Palma], Any i, núm. 1 (abril de 1934), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca

Fotografia 15. Anunci publicitari del Collegi La Salle de Palma. Autoria de les fotografies: desconeguda. Procedència: Brisas. Revista Mensual Ilustrada [Barcelona], Any iii, núm. 24 (abril de 1936), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca

Fotografia 16. Anunci publicitari de l’elitista École Internationale des Balears. Autoria de les fotografies: desconeguda. Procedència: Brisas. Revista Mensual Ilustrada [Barcelona], Any III, núm. 25 (maig de 1936), pàg. s/n. Fons de la Biblioteca Lluís Alemany del Consell Insular de Mallorca

L’escola recordada

265

Lihat lebih banyak...

Comentários

Copyright © 2017 DADOSPDF Inc.