MAMOSTE 1-FÊRKERA KURDÎ-ASTA SERETAYÎ.pdf

Share Embed


Descrição do Produto

MAMOSTE I FÊRKERA KURDÎ Asta Seretayî

MAMOSTE I (Fêrkera Kurdî) Asta Seretayî (MAMOSTE I -Kürtçeyi Öğreten Kitap- Başlangıç Düzeyi) isimli Kürtçe öğretim setinin bu ilk kitabı Mardin Artuklu Üniversitesi Kürdoloji birimleri hocalarından Doç. Dr. Abdurrahman ADAK, Doç. Dr. Tahirhan AYDIN, Öğr. Gör. Zülküf ERGÜN ve Öğr. Gör. Mikail BÜLBÜL tarafından hazırlandı. Bu set 3 düzeyden oluşmaktadır: Başlangıç, Orta ve İleri Düzey. Elinizdeki bu kitap seti ilk kitabıdır. MAMOSTE I, Kürtçe öğretimi sahasında duyulan ihtiyaçtan ötürü hazırlandı. Öğretim sürecini tanzim etmek ve kolaylaştırmak için ünite ve ders sistemi uygulanmıştır. Her bir kitap 2 üniteden ve her ünite 14 dersten meydana gelmekte, dolayısıyla her kitap 28 dersten oluşmaktadır. Üniversitelerin lisans ve lisansüstü programları, özel kurslar ve bireysel çalışmalar için ders ve kurs kitabı olarak tasarlanan MAMOSTE I şu ilkeler etrafında hazırlandı. • Kitapta kolaydan zora, basitten karmaşığa ilkesine özen gösterilmiştir. Buna göre gerek metinler, gerek gramer konuları ve gerekse kullanılan kelime ve kalıpların seçiminde kolay olandan zor olana doğru, basit olandan karmaşık olana doğru bir tercih esas alınmıştır. • Bir dil öğretim kitabı olan MAMOSTE I dilin dört temel becerisi olan dinleme, konuşma, okuma ve yazma yeteneklerini dengeli bir şekilde geliştirmeyi hedeflemektedir. • Kitapta sarmal yöntem uygulanmıştır. Bu, önceki konuların daha sonraki konular içinde tekrar edilmesiyle gerçekleşmektedir. Bu suretle eski konuların tekrar edilerek hatırlanması ve pekiştirilmesi sağlanır. • Her bir ders bir metin/diyalog ile başlar. Akabinde bir gramer konusu işlenir ve bunları alıştırmalar takip eder. En son sözlükçe ile sonlanır.



METİN/DİYALOG: Metin ve diyaloglar kolaydan başlamakta ve gittikçe zorlaşmaktadır. Metinler/diyaloglar derste verilmek istenen gramer konusunu ihata etmektedir. Her metin/ diyalog aynı zamanda dilin belirli kalıp ve ifadelerini kavratmayı hedeflemektedir. Metinler aynı zamanda bir temayı işlemektedir. Dolayısıyla verilmek istenen tema ile ilgili kelime, kalıp ve ifadeleri de içermektedir.

• GRAMERR/RÊZIMAN: Gramer konuları basitten zora doğru sıralanmıştır. Dil öğretimi kitabı olduğu için gramerin tartışmalı konularına girilmemiş, detaylardan mümkün olduğunca uzak durulmuştur. Gramer konuları en kısa ve anlaşılır ifadelerle izah edilmiştir. Gramer konularının kavranması için örneklendirmelere önemli bir yer verilmiştir.

• RAHÊNAN/ALIŞTIRMALAR: Bu başlık altında hem metni, hem gramer konusunu hem de öğretilmek istenen kalıp ve ifadeleri pekiştiren alıştırmalar aynı zamanda dört temel dil becerisinin geliştirilmesini hedeflemektedir. Yaklaşık kırk çeşit alıştırma türü kullanılmıştır. Bunların bir kısmı şu şekildedir: Soru-cevap, sıralama, boşluk doldurma, cümle tamamlama, konu hakkında konuşma, temayı tartışma, sorulara sözlü ve yazılı cevap verme, çoktan seçmeli, bulmaca, hatayı bulup düzeltme, açık uçlu sorular, karışık kelimelerden düzgün cümleler oluşturma, diyalog oluşturma, diyalog tamamlama, bir konu hakkında kompozisyon yazma, okuduğunu anlama, derste verilmek istenen kelime ve ifadelerin yer aldığı bulmaca, dinlemeyi geliştirmek için metinler, doğru/yanlış alıştırması, kelime veya terimi cümle içinde kullanma, gramer konusunu ihtiva eden cümle ve kompozisyon yazma, metni/diyalogu sesli okuma, seslendirilmiş metni dinleme, eşleştirme, verilen ipucunu kullanarak cevaplama, metindeki/diyalogdaki bilgiye göre cevaplama, rakamı yazıyla ve yazıyı rakamla yazma, karışık harflerden ke-

• SÖZLÜKÇE/FERHENGOK: Her dersin sonunda “Ferhengok” başlığı altında bir sözlükçe oluşturuldu. Bu sözlükçede derste verilmek istenen temel ve yeni kelimelerin Türkçe anlamları verildi. Mümkün olduğunca kelimenin derste geçen anlamına ilk sırada yer verildi. • SES CD’si: Kitapta geçen bütün metin, diyalog, fıkra vb. metinler seslendirildi.

ÖĞRETİM/ÖĞRENİM YÖNTEMİ: • Dersin girişinde dersin temasını temsil eden metnin konusu hakkında konuşulur, dersin yeni kelimeleri üzerinde tartışma yapılır, yeni kalıplar varsa bu kalıpların kullanımına ilişkin farklı örnekler üzerinden pratik yapılır. Derste mümkün olduğunca ikinci bir dil kullanılmaz. • Seslendirilmesi yapılmış metin/diyalog mutlaka dinlenir/dinletilir. • Metin ve diyaloglar sınıf ortamında öğretici ve öğrenci tarafından seslice okunur. • Diyaloglar karşılıklı seslendirilerek okunur. • Bilinmeyen kelimeler, kavramlar ve kalıp ifadeler izah edilir, sözlüğe müracaat edilir. • Gramer konusu örnekleriyle beraber kavratılır. • Dersin metninden/diyalogundan ilgili dersin grameri ile ilgili birkaç örnek seçilir ve öğrencinin dikkati bu konuya çekilir. • Alıştırmaların öğrenci tarafından yapılması sağlanır. • Alıştırmalar yapılırken dilin dört temel becerisinin geliştirilmesine dikkat edilir. • Yazılı cevap isteyen soruların sözlü olarak da ifade edilmesi sağlanır. • Sorulara verilen cevapların doğru olup olmadığı kontrol edilir. • Alıştırmaların bir kısmı ödev olarak verilir ve kontrol edilir. • Konular sarmal işlendiği için geçmiş konuların tekrarlanması ve hatırlanması sağlanır. • Öğretim süreci boyunca öğrenci merkezdedir ve aktiftir.

Kuşkusuz dil öğretiminin çeşitli yöntem ve teknikleri vardır. En doğru yöntem ve teknik öğretilmek istenen konunun kavratılmasını sağlayan yoldur. Bir derste birden fazla öğretim yöntem ve teknikleri kullanılabilir. Bunu geliştirmek öğretmen ve öğrencinin kabiliyeti ile ilgilidir. Kitabın bu sahada önemli bir boşluğu dolduracağını umuyoruz.

KİTABIN TEMİNİ İÇİN: Mardin Artuklu Üniversitesi

Lihat lebih banyak...

Comentários

Copyright © 2017 DADOSPDF Inc.