Procedura arbitrala

June 28, 2017 | Autor: Alexandru Stefan | Categoria: Arbitration Law
Share Embed


Descrição do Produto



The Baker and McKenzie International Arbitration Yearbook 2008 < https://books.google.ro/books?id=uaVlaVW1YDgC&pg=PA108&lpg=PA108&dq=exequatur+and+third+parties&source=bl&ots=nJMHXBU56S&sig=8KiqiZAv2zyXdqxQ0AqgR_7yHNE&hl=de&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=exequatur%20and%20third%20parties&f=false> p 107 si urm : Exista anumite reglementari in dreptul Belgian drspre o anumita opozitie a tertului la hotarari arbitrale, dar i-au forma unui fel de drept la recurs – a se vedea art 1122 din codul de procedura civila Belgian: Walter de Bondt, Introduction to Belgian law < https://books.google.ro/books?id=fNwjZg0r8RgC&pg=PA103&lpg=PA103&dq=third+party+opposition++belgian+judicial+code&source=bl&ots=rYOGcy_JYF&sig=1GfrNJRStvMlz25ov1RyV7kZAGo&hl=de&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=third%20party%20opposition%20%20belgian%20judicial%20code&f=false> p 105 si urm.
I Filipescu si A Filipescu, Tratat de drept international privat, editura Universul Juridic, 2008
G Boroi, NCPC Comentat – art 1103
A Kernett von Vendi, Enforcement of judgment in Europe < https://books.google.ro/books?id=aIscYIKBG90C&pg=PA32&lpg=PA32&dq=exequatur+and+third+parties&source=bl&ots=IoG2R6O-X1&sig=hFaPtNLcS5Z1boDQLoVWNZTNttk&hl=de&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=exequatur%20and%20third%20parties&f=false> p 32-33 si decizia indicata acolo la nota de subsol nr. 50


Ipoteza:
Daca e posibila interventia unui tert in procedura de exequatur (recunoasterea si investirea cu formula executorie in Romania a unei hotarari arbitrale pronuntata de un tribunal arbitral strain)
Solutie:
Cererile de recunoastere si incuviintare a executarii silite (procedura de exequatur) permit titularului dreptului recunoscut prin hotararea arbitrala sa puna in executare acea hotarare. Devine evident ca premisa punerii in executare a hotararii arbitrale straine consta in parcurgerea initiala a pocedurii de exequatur care nu poate avea loc decat intre partile participante la procedura arbitrala.
Unui alt subiect de drept, tert fata de procedura arbitrala desfasurata intre partile litigiului, nu ar trebui sa i se permita interventia in aceasta procedura premergatoare executarii silite, deoarece:
in primul rand, se constata lipsa de interes a tertului de a interveni intr-o procedura care reprezinta o simpla formalitate pentru viitoarea punere in executare a hotararii arbitrale. Tertul nu ar putea invoca pretentii / drepturi proprii ori alte neregularitati de fond ale hotararii date in cadrul procedurii de exequatur, deoarece art 1133 NCPC interzice analiza pe fond a unor pretentii legate de cauza deja solutionata de catre tribunalul arbitral, indiferent de la cine ar proveni – art 1133 nu distinge in acest sens, ci interzice cu totul examinarea hotararii arbitrale pe fondul diferendului. Solutia nu-l dezavantajeaza pe tert care, pentru valorificarea unor pretentii proprii fata de partile din litigiul arbitral, are deschisa calea unei actiuni separate. De asemenea, pentru viitoare obiectiuni in legatura cu punerea in executare a titlului executoriu are deschisa calea contestatiei la executare. Chiar si asa, se constata ca la momentul desfasurarii procedurii de exequatur inca nu poate fi vorba de o executare silita intrucat nu a fost obtinut titlul executoriu.
in al doilea rand, o asemenea interventie nu are fundament/ temei juridic din punct de vedere procedural. Conform art 62 NCPC interventia voluntara principala e circumscrisa la stapa analizei pe fond a cauzei, ori deja la momentul procedurii de exequatur acel moment a trecut. Similar, interventia voluntara accesorie e limitata la etapa judecarii cauzei, chiar si in caile de atac. Avand in vedere acestea, interventia tertului nu poate avea loc intr-o procedura premergatoare executarii silite a hotararii arbitrale straine, cand analiza raportului de drept substantial s-a incheiat. In plus, ambele tipuri de interventii se fac in legatura cu valorificarea unui drept insa, asa cum am subliniat anterior – a se vedea art 1133 NCPC, acest lucru nu mai e posibil la acest stadiu al procedurii. Alte modalitati de interventie sunt de asemnea inadmisibile fata de obiectul procedurii de exequatur.
In consecinta, fata de exceptiile compatibile cu procedura de exequatur, o interventie a tertului ar veni in contradictie cu scopul acestei proceduri.

Clarificari:
Dispozitiile NCPC fac distincite intre procedura de recunoastere care conduce la dobandirea autoritatii de lucru judecat a hotararii arbitrale straine in jurisdictia romaneasca/ pe teritoriul romaneasc, iar prin investire cu formula executorie aceeasi hotarare dobandeste putere executorie. Aceste proceduri sunt necesare deoarece o hotarare arbitrala straina nu poate avea automat forta executorie si autoritate de lucru judecat pe teritoriul unui stat din motivul necesitatii respectarii suveranitatii acelui stat pe al carui teritoriu se invoca si urmeaza sa fie pusa in executare respectiva hotarare arbitrala.
Procedurile de obtinere a recunoasterii hotararii si a incuviintarii executarii silite pot fi cumulate si cerute prin aceeasi cerere, dar pot fi urmate si in mod separat si succesiv in sensul ca intai se poate cere recunoasterea si ulterior investirea cu formula executorie.
Insa, nu trebuie confundata procedura de exequatur (recunoastere si investire cu formula executorie) cu procedura propriu-zisa de executare silita, cea din urma putand avea loc numai daca, in prealabil, s-a conferit putere executorie hotararii arbitrale straine tocmai prin parcurgerea procedurii de exequatar. Odata investita cu formula executorie, hotararea arbitrala devine titlu executoriu in baza caruia executorul judecatoresc poate incepe executarea silita – a se vedea art 664 si urm. Procedura de executare se va desfasura cu respectarea prevederilor cartii a V-a privind executarea silita din NCPC. Tertii vor putea interveni, in cadrul procedurii de executare silita (nu a celei de exequatar), in sensul protejarii drepturilor formuland contestatie la executare daca li s-a incalcat vreun drept propriu ca urmare a desfasurarii executarii silite – 713(5) NCPC – ori terti creditori pot interveni in executarea inceputa de alti creditori pentru a lua parte la executarea sau distribuirea sumelor obtinute din urmarirea silita a bunurilor debitorului – in acest sens 713(5), 649 si 690 - 696.

Lihat lebih banyak...

Comentários

Copyright © 2017 DADOSPDF Inc.