Reseña del libro: Estructuras o porqué las cosas no se caen

September 14, 2017 | Autor: Deiwit Pb | Categoria: ESTRUCTURAS, Analisis De Estructuras De Edificaciones
Share Embed


Descrição do Produto

Estructuras o por qué las cosas no se caen – J.E. Gordon El llibre analitzat és un document, podria denominar-se “tècnic”, tot i que principalment, més enllà d’analitzar teòricament les estructures, pretén que el lector comprengui a partir de la història d’aquestes estructures i de com han anat evolucionant, el perquè dels dissenys que s’utilitzen actualment en tot tipus d’estructures, ja siguin edificis, avions, vaixells o la pròpia naturalesa. Per altra banda l’autor pretén en certa manera fer adonar-nos que pràcticament tot el que tenim en el món quotidià està format per estructures. Per aconseguir aquest objectiu es referencia constantment en la naturalesa, comparant les estructures que ha aconseguit realitzar el ésser humà mitjançant l’experiència i els mètodes analítics amb les estructures que ha aconseguit realitzar, i sovint superar la natura mitjançant l’evolució. Alguns d’aquests exemples ens parlen des de la composició de la tija de les plantes fins a la forma de les plomes dels ocells, passant per les teles d’aranya i fins i tot per com s’ho fa un ocell per arrancar un cuc del seu cau, sense oblidar les múltiples referències històriques i bíbliques que també es poden trobar. Mitjançant l’ús d’exemplificacions y comparacions s’aconsegueix que el lector es familiaritzi amb les diferents estructures bàsiques, així com amb els conceptes principals del món de l’elasticitat i la resistència de materials des d’un punt de vista relativament senzill, sempre que es tinguin clars alguns conceptes d’enginyeria com poden ser la tracció, la compressió, el vinclament o la concentració de tensions, entre d’altres. La primera part del llibre és de fàcil seguiment, explica d’una manera clara els conceptes bàsics per al correcte enteniment de les estructures, particularment dels conceptes sobre l’elasticitat i la resistència de materials. Tal i com avança el llibre, aquest s’endinsa en el món de les sol·licitacions que reben les estructures. En la segona part del llibre se’ns explica les estructures sotmeses a sol·licitacions de tracció, mentre que a la tercera part ens introdueix

en les sol·licitacions a flexió y a compressió. En aquests apartats el grau de nivell necessari per el correcte seguiment del tema és més elevat, i difícilment es poden assimilar els coneixements sense uns coneixements previs del tema. Finalment en l’última part del llibre ens explica un seguit de condicions per prevenir accidents estructurals, així com casos reals d’accidents, i les conseqüències pel qual han succeït, per finalitzar amb una opinió bastant personal sobre l’eficàcia i l’estètica en les estructures, tema de múltiples discussions. Pel que fa a l’autor, es pot dir que es enginyer naval, aquest fet es nota en la multitud d’anècdotes y dades que aporta sobre vaixells de totes èpoques i condicions. Tot i ser enginyer naval, en el llibre es poden observar exemples de totes les rames de la enginyeria, especialment de l’aeronàutica ja que es destaquen exemples detallats de la història d’avions utilitzats durant la 1a i 2a guerra mundial. L’autor ens explica d’una forma ordenada y acurada les propietats dels materials i de les estructures així com la seva història i evolució, tot amb un llenguatge tècnic però didàctic. Personalment la redacció en alguns casos es costosa de seguir i fa que sovint es tinguin que rellegir alguns paràgrafs, el llenguatge tècnic no ajuda en aquest sentit. Tot i aquest petit inconvenient, els innumerables exemples inclosos en el llibre permeten gaudir de la lectura d’una manera amena i més comprensible, apropant i atrapant el lector en el món de les estructures. Com a valoració personal del llibre m’agradaria afegir que ha estat una satisfacció personal el fet d’haver realitzat aquesta lectura ja que m’ha ajudat molt notablement a establir conceptes que ja havia vist i estudiat anteriorment, però que gràcies a una explicació detallada i als exemples aportats per l’autor he pogut consolidar d’una manera molt més clara i concisa. El fet de que la informació estigui plantejada des d’un punt de vista pràctic i relacionat constantment amb exemples aporta una visió molt diferent dels coneixements estudiats durant l’enginyeria cursada on es prima saber fer una cosa per davant de saber el seu perquè.

Personalment, m’han sorprès i agradat del llibre les constants referencies i comparacions amb la natura que l’autor cita, i com aquesta a partir de l’evolució sembla que tingui una cursa amb el ésser humà per aconseguir dissenyar les millors estructures possibles, tot i que ella ens porta uns quants milions d’anys d’avantatge. Un punt fort del llibre i que personalment m’ha semblat interesant es la història de com han anat evolucionant les estructures des del l’època dels grecs o romans fins al que són ara, ja que es pot veure com al llarg de la història aquestes han anat progressant, no només les estructures en sí, sinó la forma de projectarles i calcular-les. El fet d’adonar-te de com han anat evolucionant les lleis de l’elasticitat i la resistència de materials en paral·lel amb el disseny d’estructures ens fa adonar del potencial que encara ens queda per descobrir d’aquesta rama de l’enginyeria. Finalment com a resum general es pot dir que el llibre analitzat és un manual tècnic en el que al contrari d’aquest tipus de llibres, escassegen les fórmules teòriques i en el que es prima una comprensió de com funcionen les estructures més enllà de la pura teòrica, endinsant-se en el perquè i en el com dels diferents tipus d’estructures i l’evolució que aquestes han sofert. En altres paraules, són pàgines i pàgines carregades de crítica i reflexió sobre les estructures, i com aquestes han arribat a ser el que són a dia d’avui a partir d’una visió històrica de les mateixes.

David Pujol Brescó

Lihat lebih banyak...

Comentários

Copyright © 2017 DADOSPDF Inc.